keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Harjoite 5: Simo ja Nelli

5. harjoitteeseen (Opi muilta) liittyvä raportti:

Kerro, mitä olet/olette tämän prosessin aikana oppineet itsestänne ja parisuhteestanne.
Simo: Ei mielestäni mitään uutta ole paljastunut prosessin aikana, perusasioita on selkeytynyt, mutta osaako niitä käyttää päivittäisessä elämässä.

Nelli: Tehtävät olen kokenut itselleni mielekkäiksi mutta myöskin haasteellisiksi. Olen joutunut kovasti miettimään ja muuttamaan omaa käyttäytymistäni ja puhetyyliäni. Olen myöskin kokenut onnistuvani niissä suhteellisen hyvin.

Parisuhteeseen panostus, edes pieni sellainen, muuttaa heti välittömästi tunnelmaa positiivisempaan suuntaan. Ja kun muutama tällainen onnistunut kokemus tulee, niin koko päivästä jää positiivisempi mieli ja toinen puolisko tuntuu paljon läheisemmältä.

Onko muilla ollut samankaltaisia tarinoita ja voisiko toisten ratkaisuista ottaa oppia?
Simo: Tuttuja arkisia asioita näyttää muisssakín parisuhteissa olevan, minulla on joitain tarinoita lukematta ja pitäisi ne vielä käydä lukemassa.

Nelli: On ollut mukava lukea muiden parien kirjoituksia ja olisin vielä enemmän halunnut saada miespuolista ääntä kuuluville.

Tiedän, että elämme parisuhteemme arkipäiviä taaperovaiheen keskellä, lukuisten unettomien öiden jälkeen, mutta kyllä toisten tekstien lukeminen toisaalta toi taas sellaisen pienen helpotuksen tunteen, että samanlaista väsymystä ja arkipäivää eletään monissa toisissakin parisuhteissa ja perheissä. Parisuhteen eteen tekevät monet muutkin töitä ja ovat myös huolissaan parisuhteensa tilasta.

Joistain teksteistä nousi ilmaan pieni kateus siihen yhtenäisyyden tunteeseen, joka meiltä tuntuu olevan kadoksissa ja tuli palava halu, että näytämme kyllä, että meiltäkin se kipinä vielä löytyy. Perusasiat meilläkin on kunnossa ja luottamus toista kohtaan syvä, niin pienellä satsauksella pitäisi saada hyviä tuloksia aikaan.

Mitkä harjoitukset ovat teillä olleet toimivimpia ja tärkeimpiä?
Simo: Varmasti se koskettamisen ja hellimisen tehtävä, siinä eron huomasi konkreettisemmin.
 
Nelli: Välitön vaikutus oli tuolla toisen miellyttämisellä, kyllähän se näkyi varmasti heti kävelytyylissä ;D. Itse olen kokenut myös riitelytehtävän kirjaamisen hyväksi. Toiselle on välillä vaikea kertoa millaisena riitelyn ja riidanaiheet kokee ja millaisista asioista ärsyyntyy.

Millaisia asioita olet oivaltanut, mitä olet alkanut ajatella tai tehdä toisin?
Simo: Tätä en varmaankaan nyt oppinut, mutta taas muistuu mieleen, että olen luonteeltani jääräpää.

Nelli: Niinkuin tuossa jo mainitsin, että pienellä satsauksella saa isoja asioita aikaan. Molemmat olemme jääräpäitä, niin jommankumman on yritettävä antaa periksi. Helppoa se ei todellakaan tule meille olemaan, siihen voisi jotain hyviä harjoitteita kehitellä.

Yritän kiinnittää yhä enemmän huomiota omaan käyttäytymiseeni sen sijaan, että arvostelen hänen käyttäytymistään.

Huomasin myös sen, miten vaikea Simon on käsitellä näitä tehtäviä ja niiden mukana tuomia tunnetiloja. Niille sanojen löytäminen on ollut todella vaikeaa tai sitten hän todellakin ajattelee asiat niin paljon yksinkertaisemmin kuin minä ettei sellaisia minun odottamia tunnetiloja olekaan??

Miten aiot jatkaa? 
Simo: Yritän parantaa omaa käyttäytymistäni niin, että kuuntelisin, koskettaisin  ja huomioisin  Nelliä enemmän.

Nelli: Panostan niihin  pieniin asioihin ja yksityiskohtiin, jotka tekevät toiselle hyvää ja tuovat iloa. Järjestän perheelle enemmän yhteistä aikaa ja meille parina myös omaa aikaa ja jotain kivoja yllätyksiä. Yritän muistaa olla nalkuttamatta joka käänteessä ja muutenkin miettiä puhetyyliäni moittivasta ja kielteisestä sävystä positiivisempaan suuntaan. Muistan kiitoksen, kehumisen, kannustuksen ja anteeksipyytämisen.
 
Nelli ja Simo

2 kommenttia:

  1. Kiitos, Nelli ja Simo! On hienoa lukea oivalluksistanne. Monestihan on niin, että oma arki sumentaa laajemman näkökentän eli kun jakaa kokemuksia muiden kanssa, huomaa, ettei ole yksin. Pohjimmiltamme olemme hyvin samankaltaisia ja painimme samojen teemojen parissa. Samalla tulee huomattua, että yhteen asiaan on lukematon määrä tulokulmia ja ratkaisuja. Kaikki, mikä itselle toimii, on itselle ja omalle parisuhteelle hyväksi. On ihan turha mitata omaa onnellisuutta tms. vertailemalla tilannettaan muihin. Muilta on hyvä oppia, poimia uusia keinoja ja ratkaisuja, soveltaa niitä itselle sopivaksi.
    Kirjoituiksistanne henkii tunnelma, joka saa minut luottamaan tahtoonne ja kykyynne löytää oma polkunne. - Anne

    VastaaPoista
  2. Tuli mieleen, että eikö jääräpäisyys voisi olla todella vahva voima myös parisuhteessa, vasinkin jos voisi olla joustavasti jääräpää? Silloinhan ei ole mikään ylikäveltävä, saamaton nahjus vaan ihminen, jolla on paljon tahdonvoimaa ja keinoja saada parisuhteensa kukoistamaan? Jääräpää kun ei anna noin vain periksi!
    Vielä yksi tehtävä tulossa näin kesää vasten - ja siinä saa unelmoida!

    VastaaPoista