torstai 14. huhtikuuta 2011

Harjoite 1: Pi ja Su

1. harjoitteeseen (Tavoitteen määrittäminen) liittyvä raportti:

Ei oikein löytynyt rauhallista hetkeä paneutua tehtävään, joten vedeltiin molemmat ranskalaisilla viivoilla "minkälainen on hyvä parisuhde".

Pi:
- ehdoton sitoutuminen parisuhteeseen ja sen toimivuuteen
- kumpikin kannustaa toidta ja iloitsee toisen saavutuksista
- rehellisyys
- kyky puhua kipeätkin asiat auki
- kyky kuunnella toista, aidosti
- tasapuolinen osallistuminen arjen pyöritykseen
- aito läsnäolo
- seksuaalisen kipinän ylläpito
- tukiverkko
- hassuttelu ja hauskanpito
- samankaltainen arvomaailma
- arki sujuu mutkattomasti
- selvät sävelet lasten kasvatukseen liittyen
- molemmat tuovat uusia tuulia suhteeseen
- yhteisiä ystäviä
- yhteinen harrastus
- omaa aikaa
- tuntee itsensä viehättäväksi ja halutuksi
- molemmilla tilaa kasvaa ja kehittyä
- toisen arvostus

Su:
- perustuu rakkaudelle
- molemmat ovat tasa-arvoisessa asemassa, myös seksin osalta (molemmat tekevät aloitteita)
- on hauskaa toisen seurassa ja voidaan hassutella, viihdytään
- voi puhua toiselle asiat vapaasti
- molemminpuolinen tuki ja kiinnostus toisen asioihin, pitää osoittaa kiinnostusta
- samankaltainen elämänkatsomus ja arvot
- arki toimii (tehdään tasapuolisesti)
- oma vapaus
- seksuaalinen kiinnostus ja osoitus siitä
- tulee toimeen toisen suvun ja ystävien kanssa

Tässä päällimmäiset :) aika nopeesti riipastiin kasaan, joten jos syvällisemmin lähtis pohtiin niin löytyis muitakin.

4 kommenttia:

  1. Hienoja tsek-listoja! Parisuhde on tosiaan hyvin monneen suuntaan yltävä ja pursuava. Joskus ristiriita tai voimattomuus syntyy siitä, että suunnat menevät ristiin; siis kun tahtoisi kumppaninsa huomion, tämä kantaa huolta ystävistään tai sukulaisistaan. Nämä ovat tilanteita, joissa kumpikaan ei ole väärässä! Riidat kun syttyvät usein syyttelystä, kumpi on oikeassa, kumpi väärässä.

    Kun vertaatte listojanne, pääsette helposti toistenne kartoille! Kun tuntee toisen mielenmaiseman, sitä yhteistä arkea on helpompi kulkea. Vähitellen maisemanne mukautuvat toisiinsa, kummallakin on toiselle jotain sellaista annettavaa,joka rikastaa paitsi omaa näkemystä myös laventaa ja tuo joustavuutta yhteiseen karttaan. - Anne

    VastaaPoista
  2. Entä jos valitsisitte noilta listoilta itsellenne tärkeimmät asiat ja katsoisitte sitten niitä yhdessä ja miettisitte, mitä konkreettista aiotte tehdä parantaaksenne aluksi noita muutamia asioita? Tällä tavalla saataisiin ranskislista konkretisoitumaan toiminnaksi :)

    VastaaPoista
  3. Kuten huomaakin niin listat ovat samankaltaisia. Ja nuo listojen asiat ovat niitä tärkeimpiä :) useimmat(melkein kaikki) toteutuvat meillä. Näihin voisi lisätä vielä yhteisen unelmoinnin, ainakin.
    Meidän haaste on arjesta selviytyminen ilman nahistelua ja ehkä romantiikan lisäys.
    Fakta on kuitenkin se, että olemme molemmat väsyneitä. Kumpikaan meistä ei ole nukkunut kovinkaan montaa kokonaista yötä viimeiseen neljään vuoteen. Välillä väsymystä puretaan, niin että toinen menee yöksi muualle, yksin tai lasten kanssa.
    Tässä arjen rumbassa välillä unohtuu, että ollaan mies ja vaimo eikä "vaan" vanhemmat. Tiedän, että tällaista aikaa kestää vain jokunen vuosi, mutta en haluaisi kadottaa yhteyttäni puolisooni millään tasolla.

    Pi

    VastaaPoista
  4. Pi, minusta tuntuu, että olette jo oivaltaneet keskeisimmän; mistä nahistelut syntyvät ja miten niitä voi helpottaa. Kukaan ei millään pysty olemaan auvoinen ja aurinkoinen koko aikaa vanhemmuuden ja puolisona olemisen ristiaallokossa.
    Lähin suhde on myös se, johon väsymys purkautuu. Kun se voi purkautua, on kyse myös luottamuksesta; voi ja saa olla turvallisin mielin väsynyt.
    Kun tämän on oivaltanut ja löytänyt työkaluja - kuten te olette! - vaatii vain hieman lisää konkreettista järjestelyä, että niitä toisen huomioimisen paikkoja ja yhteistä aikaa syntyy.
    Vanhemman ja puolison roolien lisäksi elämään kuuluu monia muitakn rooleja, esim. työrooli. Usutan teitä ottamaan aikaa sille yhteiselle unelmoinnille teille sopivalla tavalla! - Anne

    VastaaPoista