Riitely kuuluu osana ihmissuhteeseen. Kun se tapahtuu rakentavasti, sen voi nähdä yhteistä perhekulttuuria hiovana ja suhdetta lujittavana tekijänä. Miten sinä näet riitelyn?
Mieti, mikä saa sinut riitelemään. Kirjaa mahdollisimman monta syytä: Riitelen, koska…
Mieti, miksi riitelet. Riitelen, koska minusta tuntuu, että… Kirjaa taas mahdollisimman monta huomiota. Mieti, miten riitelet. Kun riitelen, teen/sanon/toimin…. Tee yksityiskohtaisia tarkkoja havaintoja.
Kun olet tehnyt edellä mainitun, tarkastele löytämiäsi selityksiä. Millaisia sytykkeitä riitaan löydät ja millaisia keinoja keksit ratkaista tilanteet toisin. Sillä usein arjessa riidat syntyvät sellaisista tekijöistä, joilla ei oikeastaan ole mitään tekemistä itse riidan aiheen kanssa; ärsyyntyminen väärin puristetusta hammastahnatuubista kertoo ehkä enemmän omasta väsymisestäsi, hallinnan halustasi, pyrkimyksestä kauniiseen ja siistiin kotiin… Kun näihin riidan takana pälyileviin syihin pääsee kiinni, pystyy löytämään uusia tapoja ratkaista asiat.
Riitely voi olla myös varageneraattori, jotta pysyisi itse toimintakykyisenä ja venyisi arjen vaatimusten yli. Silloin on hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä elämässä pitäisi muuttua, jotta riitelyyn ei tarvitsisi enää turvautua. Riitely voi puhdistaa, avata uusia näkymiä, toisaalta se sitoo energiaa, kuluttaa ja syö voimat.
Keskity tehtävässä itseesi ja omiin tapoihisi, ajatuksiisi ja näkemyksiisi. Älä puolustele itseäsi, äläkä kumppaniasi. Ole rehellinen itsellesi.
Tähän harjoitteeseen pyydetään osallistujilta vastauksia tiistain 26.4. aikana. Tämän viestin kommenteissa kuka tahansa voi ottaa kantaa riitelyyn: Miten teillä riidellään? Oletteko oppineet jonkun hyvän keinon, millä tehdä riidoista vähemmän ahdistavia? Millaisia tuntemuksia riitelymotiivien miettiminen herättää?
Lue kurssilaisten havaintoja riitelytottumuksistaan
Tutustu Olotilasta löytyvään Anne Karppisen kirjoitukseen Riitele rakastaen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti