keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Harjoite 1: Vahvero ja Heiverö

1. harjoitteeseen (Tavoitteen määrittäminen) liittyvä raportti:

Aika säännöllisesti teen harjoitusta, jonka nimi on "täydellinen päivä". Siis kuvittelen, millainen se olisi.

Koska akatemian 1. tehtävä tuntui jotenkin vaikealta, päätin analysoida aiemmin tekemieni mielikuvaharjoitusten satoa parisuhteen kannalta. Täydellisissä päivissäni on nimittäin aina samanlainen alku: Herään rauhassa aurinkoiseen aamuun ja hyvään oloon: olemus on kuosissa, on mukava nousta eikä tarvitse pelätä peiliä. Kiireetön tunnelma, aamukahvin keittely, aamu-ulkoilu leppoisasti. Olen omassa kodissani, omilla ehdoillani. Päivä ei ole loppuun asti suunniteltu. Joku on ehkä tulossa käymään, tai olen lähdössä jonnekin. Miten päivä aamuhetken jälkeen jatkuu, vaihtelee kulloisenkin haaveksimistilanteeni mukaan; mitä milloinkin koen tarvitsevani.

Parisuhteen kannalta tästä löytyi mielenkiintoista tietoa, kun pysähdyin tutkimaan täydellisen päivän hetkiä: mielikuvassani herään yksin, omaan tahtiini. Ei tarvitse huolehtia kuin itsestään. Myöhemmin päivässä on tilaa kohtaamiselle ja intensiiviselle kanssakäymiselle toisen (puolison?) kanssa, mutta sen aika ei ole omassa aamuhetkessäni.

Mielikuvani tunnelma on vaalea, aurinkoinen, kirkas, odottava. Kaikki ei ole vielä tapahtunut, vaan jotakin kivaa on tulossa.

Aavistelen, että nyt minulle tärkeää parisuhteessani on erillisyys, että saamme olla kaksi erillistä ihmistä. Nuorena solmitussa suhteessa ja yhteen kasvamisessa on se pieni ahdistus, että toisesta tulee toisen jatke. On vain "me sitä ja me tätä". Sitä luulee tuntevansa toisen täydellisesti, ja tietävänsä, mitä "me" ajattelemme tai miten "me" päätämme. Tai mitä "me" tarvitsemme.

On mukavaa välillä riittää itselleen. Että ei koko ajan tarvitse toista saataville. Tähän minä olen nyt kasvanut, ja ehkä Heiverökin omalla tavallaan. Keikkatyö ja erillään asuminen ovat tehneet hyvää - emmehän kumpikaan ole koskaan asuneet muuten yksin, reitit ovat kulkeneet suoraan lapsuudenkodeista opiskelijakommuuneihin ja sieltä yhteiseen kotiin. Oma makuuhuone minulla oli viimeksi lukioiässä - nyt olisi työhuone, jota en kuitenkaan osaa käyttää. Tätäkin kirjoitan keittiön pöydän ääressä.

Vielä olen kuitenkin ärsyttävästi riippuvainen Heiveröstä: en ole löytänyt omaa harrastusta ja tekemistä, vaan yritän aina toisinaan ehdottaa meille jotain yhteistä harrastusta (mikä sekin tekisi ihan hyvää). Mikäköhän siinä on, että vaikka kiinnostun monenlaisista asioista, en saa aikaiseksi yksikseni aloittaa uutta? Tässä kaupungissa minulla ei kyllä ole kaveripiiriäkään, mikään ei vedä minua kotoa koneen äärestä virkistymään.

Mielikuvan päivä on joiltakin osin totta jo nykyään: päivärytmimme ovat töiden takia niin erilaiset, että kun minä herään, Heiverö on ollut jo toista tuntia työssään. Herään ja nousen siis yksin, yleensä arkisinkin kiireettömästi. On ihanaa, kun aamulla ei tarvitse olla valmis fyysiseen läheisyyteen, vaan saa ottaa oman tilansa.

Vielä en kuitenkaan asu sellaisessa paikassa, jossa olisin kotonani. Tämä asuminen tuntuu liikaa Heiverön säännöillä pyörivältä ja vaivalloiselta: meistä kahdesta hän on se, jota enemmän ahdistaa epäjärjestys. Itse yritän pinnistellä, että aina muistaisin laittaa kaapinovet kiinni, nostaisin kahvikupin pöydältä tiskialtaaseen ja muistaisin käyttää leipälautasta. Miten se voi olla minulle niin vaikeaa, Heiverö kysyy, enkä minä osaa vastata. En minä tiedä. En minä ole aina ollut tällainen. Joskus aiemmin minä asetin kodissamme kasapäin sääntöjä ja siisteysvaatimuksia ja Heiverö joutui ponnistelemaan. Vieläkin hän joidenkin kotitöiden kohdalla kitkerästi toteaa, ettei osaa tehdä niitä "oikein" (siis niin kuin minä haluaisin ne tehtävän).

Olisi ihanaa oman aamuhetken jälkeen kohdata omalta taholtaan tuleva puoliso, hyväntuulinen ja virkeä. Tehdä jotakin. Ja yllättyä, yllättää itsensäkin sillä, miten hyvä yhdessä on olla.


Työstettäväksi valitsen seuraavat:

1) Projekti "oma huone".

Se voi olla oman työhuoneen fyysinen haltuunotto tai jotenkin muuten oman tilan raivaaminen tähän asuntoon ja elämään. Ja Heiverölle sama: jokin tila (työhuone?) on hänen omansa, mutta osa tilasta on yhteistä, eikä kummankaan yksin hallitsemaa. Yhteisen tilan säännöistä pitää varmaan vieläkin keskustella (rakentavasti).

Sama projekti kohdistuu kalentereihin: oma tila omaan kalenteriin. Meillä haasteellista on lähinnä se, että yhteinen vapaa viikonloppu on ehkä kerran kuukaudessa, lomia emme vuosikausiin ole voineet pitää samaan aikaan. Paineet yhteiselle ajalle ovat suuremmat, omaa aikaa molemmilla on kai riittävästi.


2) Hyvinvointi.

Itse olen vuoden aikana panostanut omaan hyvinvointiini fyysisesti. Sen myötä olen alkanut myös tuulettaa pääkoppaa ja tajuta tämän kasvamiseni ja muutokseni myös sisäisesti. Toki elämässä on vielä paljon ratkottavaa, työkuvioiden ja sosiaalisen elämän suhteen: ne eivät tyydytä alkuunkaan. Mutta kaikki ajallaan, nyt eniten kaihertaa parisuhde.

Samaan aikaan harmittaa se, että Heiverö stressaa töistä, kokee uupumusta ja pettyy asioissa, joissa en voi auttaa. Ratkaisukeskeisenä ihmisenä olisin itse jo aikaa sitten vetänyt hänen tilanteessaan omat johtopäätökseni ja ottanut lopputilin, hakenut uutta työtä tai lähtenyt opiskelemaan. Turhauttaa seurata sivusta, kun toinen voi huonosti, fyysisesti ja muutenkin. Ei energiaa riitä parisuhteen raikastamiseen, jos on ihan jumissa työssään, ymmärrän kyllä. Mutta en haluaa odottaa eläkevuosiin asti, että Heiveröllä olisi aikaa ja jaksamista myös yhteisen elämämme kehittämiselle.

Mitä sitä voisi tehdä? Yksi vaihtoehto olisi puhaltaa peli poikki, asettaa itse omat rajansa: näin kauan voin odottaa, ja sitten en enää.

13 kommenttia:

  1. Hei! Ymmärsin, että tänne voi kommentoida näin ulkopuolisenakin :) Symppaan tuota viimeistä kappalettasi... meillä on ihan samanlainen 'ongelma' jatkuvasti. Miehen työt ovat vuosia olleet hänelle ja meille todella kuormittavia eikä hän tunnu saavan ratkaisua aikaiseksi. Nimenomaan kamalaa seurata sivusta, kun toinen ei tee mitään ja en voi auttaa. Itsekin haluaisin 'ratkaista' jotenkin asiat, mutta enhän minä voi. Olen kaikenlaista ehdottanut ja se, ettei kykene auttamaan, syö voimia pahemmin kuin ehkä se, että olisi itse siinä tilanteessa...

    Odotan innolla, että teille ehdotetaan tähän jotain ratkaisua, koska minä en ole keksinyt kuin miehen painostamisen, mikä ehkä asettaa hänelle vain lisää paineita :(

    VastaaPoista
  2. Moi Anonyymi kohtalotoveri,

    ja minä kun luulin olevani ainoa tässä tilanteessa.. (siltä kai se aina tuntuu, kun omassa yksinäisyydessään asioita puntaroi) :)

    Ihan mielenkiinnolla itsekin odotan, mitä tilanteessa keksitään. Mieluusti aiemmin kuin myöhemmin!

    VastaaPoista
  3. Oletteko kumpikaan puhuneet miehenne kanssa siitä, miten voisitte parhaiten auttaa häntä? Tietenkin tuo voi olla asia, jota on vaikea pukea sanoiksi. Ehkä mies kuitenkin osaisi sanoa sen, mitä ei ainakaan halua?

    Tuskinpa mies odottaa, että te ratkaisette "ulkopuolisina" heidän työmurheensa. Ehkä se kuunteleminen olisi se tärkein juttu? Ja itsetunnon valaminen? Itse ainakin haluan stressaantuneena vaan, että toinen kuuntelee eikä sitten taas toisaalta ala nipottaa kaikista pienistä asioista.

    VastaaPoista
  4. Voi kuule,

    on puhuttu, on. Minä mitään muuta teekään kuin kuuntele sitä marinaa ja yritä sopeutua siihen, että toinen on kroonisesti väsynyt. Näin rumasti sanottuna. Mutta kun toinen on niin jumissa, ettei oma aloitekyky riitä, siinä ei paljon juttelut auta. Ne eivät vie tilannetta eteenpäin, vaikka saattavat hetkellisesti helpottaa.

    Mies ei halua, että ratkaisisin ongelmaa, mutta ei kykene itsekään asioille mitään tekemään. Hän kai odottaa jotain itsensä ulkopuolelta tulevaa uutta avausta, minä toivon, että tulisi edes vastaan se kiviseinä, joka pysäyttäisi ja pistäisi vaikka sairauslomalle. Kyse ei taida olla vain stressistä, vaan oikeampi diagnoosi lienee jo työuupumus.

    VastaaPoista
  5. Auts, tilanne on sitten teillä tuon suhteen jo vakavampi. Toivottavasti työuupumus ei pääse kehittymään pahaksi, koska siitä toipuminen voi olla varsin vaikeaa. Ja tietysti se koettelee myös parisuhdetta. Mä jään kans kuulolle, jos saisitte jotain hyviä vastauksia.

    VastaaPoista
  6. Vahvero ja Heiverö - vastaukset ovat itsekussakin itsessään, ulkoa ei voi kukaan tuoda patentivastausta.

    Lukiessani tekstiäsi, Vahvero, tunnistin itsellenikin ominaisen piirteen; analyyttisenä ja paljon pohtivana en malta pysyä fokuksessa; tässä tapauksessa se tulee esille siinä, että karkaat nimeämään ongelmia ja hakemaan ratkaisua niihin, kun pitäisi keskittyä tutkimaan sitä kuvaa, mitä kohti haluaa. Kun luet tekstisi huolella, vähän vierain silmin, huomaat kyllä, mitä tarkoitan.

    Oman tilan ottaminen on teillä keskeisesti esillä ja ymmärsin, että olette sitä onnistuneet luomaankin - ymmärsinkö oikein?
    Mikä on tekijä, joka luo syntyneeseen tilaan turvallisuuden tunteen?

    Toinen yleinen suuntaus on, että vahvempi osapuoli pyrkii auttamalla muuttaa kumppaniaan? Mitä siihen auttamisen ajatukseen liittyy? Paitsi tietenkin vilpitön halu olla avuksi. Mitä se herättää ajatuksen tasolla, että ei ehkä voikaan olla toiselle avuksi niin kuin itse haluaa?

    Tällaisia päällimmäisiä ajatuksia syntyi intuitiivisesti lukiessani kaikkia edeltäviä tekstejä. - Anne

    VastaaPoista
  7. Vielä Vahvero tehtävä: käy tekstisi läpi. Muokkaa se sellaiseen muotoon, että siinä on selkeä kuva - liioiteltukin - sellaisesta parisuhteesta, joka sinun mielestäsi on sinulle ja teille ihanteellinen. Älä analysoi yhtään. Katso,mitä syntyy ja miltä se tuntuu. - Anne

    VastaaPoista
  8. No ehkä ongelma tässä onkin juuri se, että koen, että minun pitää koko ajan miettiä, mikä _meille_ on ihanteellista - vaikka oikeastaan miehen pitäisi huolehtia omasta osuudestaan jotta minäkin saisin joskus keskittyä vain siihen, mikä itsestäni tuntuu tärkeältä.

    VastaaPoista
  9. Vahvero, kirjoitat "...minun pitää..." "..mieheni pitäisi..." "..jotta saisin..."

    Mitä tämän "pitää", "saisi" -kielen takana on?
    Mitä tapahtuu, jos vaihdat sanoitusta? saan, voin, haluan, pystyn.,.. mitä vielä keksit?

    VastaaPoista
  10. Ja nyt, Vahvero, et saa niemetä ongelmia, et saa selittää mitään.. Keskity vain tekemään niin kuin pyydän. Haluan nähdä sen tekstin. - edelleen äänessä Anne

    VastaaPoista
  11. Minä haluan, että Heiverö on tyytyväinen elämäänsä. Minä haluan olla itsekin tyytyväinen elämääni, ja olenkin, paitsi että parisuhteessani alan olla sietokykyni rajoilla.

    Haluan, että meillä molemmilla on voimavaroja, aikaa ja kiinnostusta olla myös yhdessä; tehdä asioita, keskustella, puuhailla, suunnitella.. eikä vain asua yhdessä.

    Minä en pysty muuttamaan Heiverön tapaa hoitaa ja käsitellä elämänsä asioita.

    VastaaPoista
  12. Vahvero, et pysty muuttamaan Heiverön tapaa käsitellä asioita.

    Kirjoita tuo alkuperäinen teksti uudelleen aiempien ohjeitteni mukaan, ja lähetä se meiliin, jonka akatemia on sinulle antanut. Nyt unohdat ihan kaiken muun. - Anne

    VastaaPoista
  13. Nostin tämän sanoituksen muuttamistehtävän tässä yhteydessä esille sen takia, että omia arvoja, asenteita, toiveita jne. pystyy tutkimaan sen kautta aika hyvin. Miten ajatus ja sanotun lataus muuttuu, kun käyttää ilmaisua:
    - Minä haluan, että...
    - Minä voin toimia niin, että...
    - Minä osaan toimia niin, että...
    - Minä pystyn...
    - Minä toimin niin, että...
    - Minulla on mahdollisuus..
    - Minusta on mukavaa, kun/että...

    On myös muutama ilmaisu, jolla vetää maton sanomisensa alta:
    - mutta...
    - paitsi että...

    Kasvun ja muutoksen kannalta on tärkeää, että fokus on siinä, mihin voi vaikuttaa: itsessä.
    Fokuksen pitäminen toisen muuttamisessa ei vie kehitystä eteenpäin vaan pikemminkin ajaa umpikujaan. Uskomme, että keskittymällä toisen muuttumiseen, autamme häntä ja itseämme. Todellisuudessa käy päin vastoin.
    Halua siis itsellesi, mitä haluat suhteellesi. Ymmärrä kuitenkin, milloin ylität rajan, jolloin kyse onkin omista tavoitteista, eikä yhteisistä.

    VastaaPoista